torsdag 5 december 2013

Torkade äpplechips med kanel!


OMG!  Hur goda som helst enligt mig själv! 
Jag har torkat dom så dom är riktigt torra och knapriga precis som jag vill ha det. 

Så här gjorde jag:

  • Jag valde att behålla skalet på vilket är en smaksak. Fast när jag äter äpplen som vanligt så skalar jag dom.
  • Jag tog bort kärnhuset så gott jag kunde med en potatisskalare. 
  • Skivade sedan äpplet i så tunna skivor som möjligt
  • Kollar skivorna om det finns kärnhus kvar och skär bort det. 
  • Lägger skivorna på en plåt med ugnspapper på. 
  • Kryddar med kanel på båda sidor av varje äpple skiva. 
  • In i ugnen med ca 50 grader.  Hur länge man vill ha dom i ugnen är egentligen en smaksak.  Jag ville ha dom så knapriga som möjligt så dom var nog inne i 8 timmar.  
Två tips! 
  • Vänd på äpplena lite då och då så dom torkar mer jämnt. 
  • Att slippa få äpplena att bli bruna så kan man pensla varje äppleskiva med citron eller med en blandning av askorbinsyra och vatten.  1 tesked askorbinsyra och 2 dl vatten. 
Jag själv brydde mig inte om att pensla på citron då jag ingen hade hemma och jag lär nog inte göra det heller då jag inte tycker dom blev så farligt bruna. 

Men riktigt mumsiga blev dom och jag får svårt att sluta äta när jag väl har börjat så jag gör just nu lite mer för jag vet att barnen blir sura på mig om dom inget får. 

Kirurgi eller pulver?

Jag var på informationen på Obesitamottagningen i måndags.  Och det var givande man skulle bla bestämma sig för vilken behandling man vill ha kirurgi eller kostbehandling. Jag fyllde då i att jag ännu inte vet men efter ett par dagars tänkande så kommer jag nog inte välja kirurgi ännu i alla fall.  Det är ju en bestående operation och det medför en del risker med att man kan få en del komplikationer efteråt. 1 av 1000 riskerar även att dö.  Man måste efteråt äta en massa vitaminer varje dag för resten av livet.  Gör man inte det kan man få olika komplikationer.  Sedan måste man så klart ändå ändra sin kost och motionera vilket jag även innan mötet förstått. Det blir en hel del efterspel efter en operation och det vill jag undvika. Så jag kommer nog ge mig på pulver och medicin samt motion.  Men jag lämnar det lite öppet tills jag får träffa en läkare och diskutera det hela först.  Vill se vad läkaren anser när det gäller mig och pga mitt BMI som är på 43 vilket är högt nog för en operation.

måndag 2 december 2013

Dags för Obesitamottagningen idag ...

Åh idag är jag nervös för jag ska till Obesitamottagningen för första gången i dag. Jag har ju alla mina andra problem som gör att jag lätt får stressmage och det vill jag undvika om det går.

Detta första besök är en gruppinformation vilket inte gör det bättre för mig då jag avskyr att vara med en massa okända människor. Men vi alla är i samma situation så dom är nog inte så farliga.

Men nackdelar med att det är idag är att jag kan komma att få gå därifrån tidigare och det känns tufft. . Det kan ta 2 timmar och jag hinner inte det för  min son ska ha uppspel på sin teater kl.17.  Och det vill jag inte missa något utav.  Han skulle bli så ledsen om vi kommer försent.

Han älskar sin teatergrupp och detta är tredje uppspelt för honom.  Ett vid varje terminslut.
Att han får syssla med teatern stärker honom och han älskar att stå på scen.  Detta är det som fungerar bäst för honom då han har en del svårigheter.

Åter till Obesitamottagningen ... så vet jag inte exakt vad som ska hända men det är nervöst. Antar att dom berättar om sina olika metoder för att kunna gå ner i vikt. Det finns pulver,  tabletter och magsäcksoperation men vilket som är det bästa för mig vet jag inte. Får se vad dom säger ..

Ja jag får väl berätta senare om hur det hela var.

Nu ska jag försöka lugna ner mig lite då jag känner av lite stress.

-

-